Frida Ramstedt från Trendenser.se ger sina bästa barnrumstips

Miniroom.se har fått chansen att komma lite närmare Frida Ramstedt som driver Sveriges äldsta och mest lästa bloggar inom inredning och design, Trendenser.se, som även vann Veckorevyn Blog Awards 2013 för bästa Inredningsblogg. Frida är dessutom nybliven mamma till sonen Max. 

Vi har passat på att ställa flera frågor om både Fridas arbete inom trend och design samt hennes syn på hur livet förändrats som mamma. Dessutom har vi fått extra många bra tips på inredning till barnrum.

Frida Ramstedt & sonen Max. Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Grattis till din lilla son! Hur har det varit att bli mamma? 

Tack! Det har varit overkligt. Omtumlande, omvälvande och en sjujäkla omställning. Men mest av allt alldeles, alldeles fantastiskt. Såklart! Jag visste inte att hjärtat kunde slå så hårt. 

 

Men på din blogg kan man ju fortfarande läsa om flygresor och mässor och jobb. Och nyligen lanserade du en tapet med Sandbergs. Hinner du med någon föräldraledighet?

Jodå, på deltid. Men det blir ju inte riktigt samma sak med föräldraledigheten när man har eget företag, som det kanske hade varit om jag fortsatt vara anställd. Jag kan ju inte lägga ner min verksamhet under ett helt år, men eftersom Niklas inte kunnat vara hemma från sitt jobb (han bytte tjänst precis när vi fick barn) så har jag fått lösa det efter bästa förmåga under de här första 8 månaderna. Vissa dagar har det inneburit att Max fått följa med på mässor och möten, andra dagar har det inneburit att jag fått jobba nattetid. Därför har det inte blivit så värst mycket sömn i höst - av förklarliga skäl. Att jag överlevt det är väl egentligen en pyrrhusseger. 

Frida och sonen Max på väg på mässa. Foto: Frida Ramstedt Trendenser.se 

 

Vilket är ditt bästa tips till andra mammor som inte vill (eller kan) vara 100% lediga från sina jobb?

Stå på dig. Du är inte en sämre mamma för att du vill (eller måste) jobba deltid under ditt barns uppväxt. Vi svenskar slår ju oss gärna för bröstet för att vi lever i ett så jämställt samhälle men jag har många gånger blivit rejält förvånad över såväl nära släktingar som främmande personers ofta ganska plumpa reaktioner på att jag jobbar deltid med mitt företag. Skuldbeläggandet låter sällan vänta på sig när det gäller mammornas val. Men jag är övertygad om att var och en blir salig på sin egen tro. Vill man vara föräldraledig till 100% under barnets första år ska man vara det, mår man bättre av att jobba lite så ska man göra det. Men man ska nog vara förberedd på att det är tufft att göra det senare, inte minst mentalt. 

Foto: Frida Ramstedt Trendenser.se   

Du jobbar ju dagligen med inredning och design. Hur tänker du själv kring barnrum? Och framförallt hur har du inrett Max rum? 

Jag har försökt utgå från en ganska neutral bas så att vi kan förändra rummet (och färgerna) allt eftersom Max växer upp och blir större. Just nu är det väldigt babyinfluerat, men jag jobbar på att skapa bra funktioner och förvaringsmöjligheter också - allt eftersom kroppen och leksaksparken växer. 

 

Man får ju intrycket av att ditt hem är ganska neutralt (vitt, grått, svart och brunt?). Har Max några färger i sitt rum? 

Mja. Både ja och nej. Allt väggfast är ganska neutralt. Vi har den grå Sandbergstapeten på en vägg och vitt i resten av rummet, sen har han ett vitt skåp och en vit Sebra-säng och vita hyllor på väggen. Det skapar en neutral grund som gör att vi snabbt kan förändra uttrycket i det beroende på vilka färger och detaljer vi fokuserar på. Just nu är det som sagt väldigt gulligt med mjuka nyanser av grått, vanilj, smutsrosa och brunt. Men jag har redan en laddning marinblått på lager som vi fått av kompisar och vänner. Det får vi ta i nästa fas! Sen bidrar ju faktiskt leksakerna han använder till en egen liten kakafoni av färger så helt färglöst blir det ju aldrig i ett barnrum.

 

Kan du ge några enkla inredningstips för rum till små kottar? 

  1. Var generös med myset. Skapa ett litet ombonat rum i rummet (ett hörn eller krypin) med kuddar och mjuka detaljer där barnet kan leka stillsamt, ligga och läsa eller bara vila. 
  2. Hjälp barnen hålla ordning och reda genom att förse dem med fina lådor som slukar leksaker, småpryttlar och lego snabbt och enkelt. Förvaring är viktigt för alla i familjen, även för de minsta. 
  3. Utgå från de små smulornas längd när du inreder ett barnrum och placera hyllor, förvaringslådor och möbler utifrån deras ögonhöjd. Var också noga med att förankra hyllor och möbler för att undvika olyckor. 
  4. Våga varva nytt och gammalt. Mixa gärna nya leksaker med egna och ärvda. Måla om loppisfynd eller leta upp dina gamla barnmöbler om de finns kvar. 
  5. Övermöblera inte. Till skillnad från övriga rum i ett hem så är det en fördel att möblera längs väggarna i ett barnrum eftersom det skapar golvytor med plats för lek, se till att ge plats för barnen och dess egen fantasi.

Fridas son Max med ärvd träleksak. Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 
Våga blanda nytt & nött!. Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 
Hur tänker du anpassa barnrummet allteftersom Max växer? 

Grunden hoppas jag kunna behålla, med vissa justeringar. Jag tänker att man kanske måste anpassa lekytorna efter hans intresse. Så småningom kanske han kommer att vilja ha ett litet bord och små stolar så att han kan sitta och rita eller leka med lego tillsammans med sina kompisar. Och på sikt kanske den hörnan byts ut mot ett litet skrivbord när han börjar skolan. Målet är dock att man inte ska behöva riva ut basen i varje fas utan att man snarare kanske adderar en ny färg eller funktion till det redan befintliga möblemanget.  

 
Vilket är ditt bästa köp? 

Sebra-sängen (hittas här!). Det är ett typiskt exempel på en bra baspryl till ett barnrum. Dessutom är det en designklassiker som kommer hänga med familjen ett bra tag. Både nu när den agerar spjälsäng och längre fram när han (förhoppningsvis) kommer vilja ha den som juniorsäng. Och vill han inte det kan man ju ta bort ena sidan och ha kvar den i rummet som dagbädd/soffa. Och blir det syskon kan de ju få ärva den också. 

Vimplar Numero74. Spjälsäng Sebra. Tapet Sandberg Grå KasparFoto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Och ditt sämsta? 

Sämsta vet jag inte. Men jag har onekligen fått dille på filtar. Det tar ju emot, men jag måste erkänna att vi har alldeles för många av den varan. Jag vågar inte ens räkna hur många jag köpte innan Max ens föddes och när mitt värkarbete satte igång tvingade jag Niklas att köra ner mig på stan för att panikshoppa en till (jag hade glömt vår mjukaste babyfilt hemma). Men vi kom aldrig så långt som till ett köp den dagen. Och det har jag ähum.. såattsäga tagit igen i efterhand. Så. Take it from an addict, det räcker med... 10 stycken! ;) 

 

Var tycker du att man ska lägga mest pengar på i ett barnrum?

Sådant som används varje dag. Sängen, bra bäddtextilier (och en mysig pläd). 

 

Har du några tips kring belysning? 

Det är viktigt med bra allmänbelysning i ett barnrum, men glöm inte att också ha mindre lampor som fönsterlampor eller bordslampor på en byrå eller hylla. Om barnet är lite mörkrädd kan man komplettera med en fin nattlampa också och när de blir lite större och det är dags att läsa sagor tycker jag man ska satsa på en fin sänglampa, men det kan man ta i nästa steg. Det viktigaste är att tänka på att rummet behöver mer belysning än bara en enda taklampa. 

 

Sist men inte minst, grattis till projektet med Sandbergs tapet. Hur gick det till egentligen? Berätta!

Åh, jag hade spanat in Kaspar & Saga tapeterna redan innan jag ens blev gravid. Jag har alltid tänkt att den där Kaspar vill jag ha på väggen i vårt barnrum, den dagen det är dags. Men när vi väl hade köpt hus och skulle tapetsera barnkammaren så kändes det inte som om någon av de befintliga färgerna funkade mot våra övriga rum. Så jag skissade på en grå variant och bönade och bad Sandbergs att kika på min idé. Efter ett antal färgprover hittade vi rätt nyans och så skickades de första rullarna till tryck. Overkligt, men kul! Vad jag förstått så har det blivit en försäljningssuccé. Det gör mig jätteglad!

 

Har du hunnit få upp den grå tapeten i Max rum ännu? Får vi se en bild? 

Absolut, kommer här! När vi fått i ordning lite mer lovar jag att visa en mer utzoomad bild.

 
Max undersöker den nya tapeten från Sandberg, Grå KasparFoto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 
 
Du har väl inte missat att Frida har listat sina personliga favoriter bland Miniroom.se's nyheter och klassiker på temat barnrum. Favoriterna hittar du här!
 
Några Fridas barnrumsfavoriter: Pläd Bliss Sthlm, Kuddar ferm LIVING, Lampa Kids Concept
 
Vill du läsa mer om Frida Ramstedt, så hittar du Trendenser.se här!